Floaten ( hydrotherapie)


Wat is floaten?

Floaten wordt ook wel hydrotherapie genoemd. Hydro betekend water. Je kindje krijgt dus therapie in het water. Je kindje went eerst aan het water en daarna kunnen wij in overleg beslissen om naast de gekleurde lampjes, ook de bubbeltjes aan te zetten. Naast dat het vooral heel leuk is, is het zeker ook erg goed voor jouw kindje. Floaten brengt onder andere een heleboel positieve effecten met zich mee. Het bevorderd niet alleen de lichamelijke, maar ook de emotionele ontwikkeling van jouw kindje.

Floaten is onder andere goed voor diverse problematieken;

  • Darmkrampjes; de temperatuur van het water ( tussen de 35 en 37 graden) en de druk die het water op het buikje uitoefent, geven een verlichting van de krampen. Ook door de bewegingen die je kindje in het water maakt, zorgt ervoor dat de darmpjes in werking worden gezet. 
  • Reflux;Doordat jouw kindje in een natuurlijke rechte houding in het water float, heeft hij of zij minder last van de reflux. 
  • Moeilijk in slaap vallen; doordat jouw kindje in warm water, zijn of haar volledige bewegingsvrijheid kan pakken, is het een intensieve workout. Daarnaast zorgt het ook voor ontspanning en ont prikkeling. De spa is dus ook zo rustig mogelijk ingedeeld. 
  • Vergroot de longcapaciteit; Doordat jouw kindje zo intensief aan het bewegen is, wordt de longcapaciteit vergroot
  • Vergoten van de motoriek en spierontwikkeling; je kindje heeft de ultieme bewegingsvrijheid. Hierdoor kan hij of zij intensief bewegen. Je kindje leert zichzelf bijvoorbeeld rond te draaien in het badje doordat hij of zij op jouw stem reageert!
  • Kleine baby'tjes tot aan de 8 weken, kunnen nog het gevoel ervaren van even 'veilig terug bij mama in de buik' te zijn. 

 

Is floaten veilig?

De jacuzzibaden zijn CE gekeurd ( voldoet aan de eisen van de Europese Unie). De drijfringen bestaan uit parelschuim. Dit is een lichtgewicht dichte massa wat niet lek kan gaan zoals een plastic bandje met lucht. Je kindje kan dus niet ineens onder water schieten door een lekke drijfband. 

Het floaten wordt gedaan in water wat is gezuiverd en daarnaast vrij is van chemicaliën en chloor. Het water wordt na iedere floatsessie vervangen zodat het water extra schoon blijft. De temperatuur ligt tussen de 35 en 37 graden. Dit wordt standaard gecontroleerd met een handmatige badthermometer, als op onze eigen huid. 

Aan het einde van de dag worden de baden nog eens extra gereinigd  met een desinfectans.

 

Waarom mag mijn kindje maar maximaal 20 minuten floaten?

Door de intensieve workout die jouw kindje in de jacuzzi levert, voelt voor hem of haar 20 minuten 3 keer zo lang aan. Jouw kindje is dus in zijn of haar beleving inspanning aan het leveren wat je eigenlijk in 1 uur levert! Het kan ook voorkomen dat je kindje het juist niet zo prettig vindt. Dit kan door meerdere factoren komen; moe, honger, sprongetjes of zijn of haar dag gewoon niet hebben. 

Dan zoeken wij samen met jou naar een passende oplossing zodat jij maar zeker jouw kindje met een fijn en voldaan gevoel de babyspa kan verlaten.

 

Mogen altijd de bubbeltjes aan?

De bubbeltjes worden onder de 10 weken niet aangezet bij mij in de spa. Dit omdat dit 2 factoren met zich meebrengen. Het geluid van de pomp als de prikkeling op de huid. Door deze prikkeling gaan kindjes vaak 'harder' trappelen, waardoor ze nog een intensiveren work-out leveren en daardoor sneller moe zijn. Vaak zie je ook bij de kindjes jonger dan het termijn van 10 weken, dat ze vaak in slaap vallen in het bad en zich volledig overgeven aan de totale ontspanning in het water. 

Na de 10 weken wordt het altijd samen in overleg met de ouders afgestemd op de behoeften van een kindje en kan ik hierbij een adviserende rol in spelen. 

 

Tot welke leeftijd mag mijn kindje komen floaten?

Vanaf 14 dagen ( mits het navelstompje is genezen) tot aan de 12 maanden, mag jouw kindje komen floaten. 

Vanaf 14 dagen tot ongeveer een maand of 7 á 8, float jouw kindje doormiddel van een nekring. Rond die leeftijd kijken wij samen naar wat passend is voor jouw kindje. Rond de leeftijd van 8 maanden wordt de chestfloat of seatfloat ingezet. Hierin kan jouw kindje zowel zittend als op de buik en de rug in worden gelegd. Dan drijft jouw kindje heerlijk op het water en kan hij of zij zich nog steeds vrij bewegen in het water. Floaten met de chestfloat of seatfloat wordt wel gezien als 'fun float', gezien je kindje minder 'vrijheid' heeft als met een neckfloat

 

Mag mijn kindje op ieder gewenst moment langskomen om te floaten? 

Er zijn een aantal contra indicaties waarop wij adviseren om niet langs te komen met je kindje;

- na vaccinatie ( na 72 uur mag dit weer wel)

- bij koorts en/ of ziekte

LET OP; Bij een verkoudheid kan jouw kindje gewoon komen floaten, mits hij of zij geen hinder hier van ondervindt zoals benauwdheid etc. en gewoon alert is.  

- met eczeem mag jouw kindje gewoon komen floaten, echter is het wel van belang om de huid goed te verzorgen. Te vaak en te veel contact met water laat de huid namelijk nog droger worden. Eventueel kun je aan het einde van de sessie jouw kindje insmeren met de olie welke beschikbaar is in de spa. 

 

Leuk weetje;

Wist je dat bepaalde verzekeringsmaatschappijen de Hydrotherapie vergoeden? Dit wordt door sommige al erkend als alternatieve geneeswijze!